Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč se nám nedaří?

11. 9. 2010

Vězte, že nejste sami. Tento pocit zažívá každý člověk, vyjma lidí na vyšší duchovní úrovni. Bytosti s vyšší duchovní úrovní jsou opravdu šťastní.

 

Nemusíte být na vyšší duchovní úrovni, abyste zažili štěstí, například když se Vám něco podaří. Ovšem tento pocit štěstí není dlouhodobý. Brzo ho převálcuje nějaký problém. Proto lidstvo „vynalezlo“ různé prostředky, jak ovlivnit psychiku a zintenzivnit si tak pocit štěstí, jako například sex pro radost a zábavu, atidepresiva, lehké a tvrdé drogy aj. Někdy je užití těchto prostředků na místě, aby se člověk vymanil z bludného kruhu pocitu zoufalství a vpustil tak do svého vědomí myšlenky, jež mu pomohou vyřešit situaci, která ho uvěznila, v pocit zoufalství a beznaděje. (Takovým šetrným prostředkem je například třezalka tečkovaná, která umí přeladit mysl na vyšší vibraci, a proto atidepresivní efekt přetrvává, i když z organizmu již „odešla“.)

 

Ale zpět k pocitu, že se vám nic nedaří. Právě na překovávání problémů můžete duchovně růst. Pokud dávný člověk někde v tropickém ráji byl obklopen hojností přírody a nepoznal nedostatku, tak nerozvíjel své technické dovednosti a znalosti a zůstal z pohledu naší technokratické civilizace primitivním člověkem. Kdežto v oblastech, kde musel člověk bojovat o přežití, tam se rozvinula naše civilizace. Z toho tedy plyne, že pokud není člověk konfrontován s problémem, tak se nerozvijí. Starověké moudrosti hovoří o Karmě, která sleduje skutky každého jednotlivce, a tyto skutky „odměňuje“  nebo „trestá“. Karma je vlastně takový počítač, který postupuje dle daného programu.

 

Když hrajete počítačovou hru, tak jste také konfrontování s překážkami, například v podobě nepřítele, který na Vás vyskočí ze zálohy. Pokud počítačovou hru zvládáte, tj. že naprosto vyhráváte, tak Vás hra přestává bavit. Aby Vás hra bavila, potřebujete mít určitou dávku nejistoty, tedy problémů, které překonáváte. Na začátku hry si můžete nastavit obtížnost. Čím vyšší obtížnost, tím je vítězství sladší.

 

Představte si, že vše, co svými smysly obsáhnete, je vlastně dokonalá virtuální realita. Problémy, které Vás potkávají, jsou generovány herním programem nazývaným Karma. Teď se nacházíte v tomto životě, což je určitá úroveň (level), jehož obtížnost jste si navolili před narozením. V tomto životě můžete být nešťastni nebo šťastni, můžete prožívat prohry či vítězství, prostě hrajete.

 

Proč lidé hrají počítačové hry? Protože je to baví. Baví vás žít? Co kdybyste měli k dispozici bezbolestný jed, po kterém byste usnuli a už se neprobudili, použili byste jej? Asi ne, protože najdete plno důvodů, proč dále žít. Proč hrajete počítačovou hru?

 

Hry obecně rozbíjejí schopnosti hráče. I malá zvířata si hrají a osvojují si tak dovednosti, které budou ve svém životě potřebovat. Každá hra, od karet a „Člověče nezlob se“, až po počítačové hry, rozvíjí jinou skupinu schopností hráče. Vzpomeňte na zmíněné „Člověče nezlob se“, hráč zažívá negativní pocity, když ho někdo před cílem (domečkem) vyřadí ze hry a on začíná znovu. Že by ho to učilo vyrovnat se s prohrou? Kdy jste zažili v životě stejný pocit prohry? Že by vás životní prohra také něčemu učila?

 

Teď si asi říkáte, že už těch životních proher bylo dost a že byste  mohli zase začít vyhrávat. V tom případě Vám nezbývá než hrát dále. U „Člověče nezlob se“ můžete taky jen vyhrát, prohrát, a nebo to vzdát. Navíc je Karma dokonalou počítačovou hrou, která se nyní řídí Váš život, tedy Vaši hru, podle Vámi zvolené obtížnosti a navolených cílů před zahájením hry. Mezi jednotlivými levely, tedy mezi životy, můžete nastavení změnit. Můžete nyní tento level vzdát a spáchat sebevraždu, pak však budete nuceni tento level opakovat a ostatní hráči Vás mezitím předběhnou. Je to stejné jako chodit za školu a opakovat ročník.

 

Každá hra se hraje snadněji, pokud ji neberete zas až tak vážně. Zoufalství Vás svazuje a Vy děláte zbytečné chyby. Každý hráč se musí na svůj výkon soustředit. Pokud sportovec během hry ztratí nadšení a dojde k závěru, že nevyhraje, tak se mu ve hře přestane dařit.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář