Jdi na obsah Jdi na menu
 


Astrologie

11. 9. 2010

Název astrologie je složen ze dvou slov: Astro = hvězdy a logie = nauka, takže v přeneseném významu by to měla být nauka o hvězdách.  Současná astrologie se však nezabývá anatomií hvězd a planet, to přenechala své dceři astronomii a ostatním vědním oborům. Astrologie se nyní drží svého původního účelu, a tím je studium vlivu vesmíru na dané vesmírné těleso, potažmo na objekty, které se na něm nacházejí. Astrologii však nezajímá tak moc fyzikální působení vesmíru, tj. objasnění mechanizmů, například sluneční vítr, kosmické záření apod., nýbrž se zajímá o dopad těchto a jiných vlivů na dané objekty. Astrologie se na to dívá asi takto: Co by bylo platné, kdyby lékař dokázal pojmenovat vaší chorobu, popsat mechanizmus jejího destruktivního působení, ale neznal by lék a nedokázal by předpovědět její další výskyt. Pro stanovení léčby jsou možné dva přístupy:

1.      Pochopit mechanizmus i za cenu jeho rozebrání, a pak do toho mechanizmu silově zasáhnout – tak se chová dnešní oficiální věda.

2.     Vypozorovat, jak se mechanizmus chová v daných podmínkách, a jak mechanizmus reaguje na naši akci a tím mechanizmus „ovládnout“.  Astrologie, jako všechny starověké vědy, se vydala tímto druhým způsobem.

 

  Jsou dva hlavní astrologické systémy:

  1. Solární – přikládá největší význam Slunci
  2. Lunární – přikládá  největší význam Měsíci neboli Luně.

Solární astrologii zdědila součastná západní kultura od Egypťanů. Egyptská civilizace je zřejmě starší, než jak uvádí egyptologie. Sfinga byla zhotovena po potopě světa. V její podobě se zračí tehdejší seskupení nebeských těles a naklonění zemské osy. I další obory současné vědy napovídají, že je Sfinga starší než jak uvádějí učebnice dějepisu a shodují se v datování vzniku Sfingy s Astrologií.

Egypťané rozdělili dráhu Země obíhající Slunce na 12 dílů po 30o. Každému dílu přiřadili symbolické znamení: Beran, Býk, Blíženci, Rak, Lev, Panna, Váhy, Štír, Střelec, Kozoroh, Vodnář a Ryby. Znamení došla od dob starých Egypťanů drobných změn tak, aby měla stále svoji vypovídající hodnotu pro dnešního člověka. Ale podstata znamení, charakteristiky jsou stejné. Tato symbolická znamení  napovídají něco o vlastnostech osoby nebo věci podléhající jejich vlivu. Stačí si představit věc nebo zvíře, jež danému znamení „propůjčilo“ svoji podobu a název… Například Beran: Je tvrdohlavý (umíněný), nerad mění názory, je „ochoten“ hlavou prorazit zeď. Měl by si dát pozor na nemoci hlavy a krční páteře atd.

„Karty se rozdávají“ v okamžiku narození, tj. určí se postavení (konstalace) nebeských těles v době narození. Podle toho, ve kterém znamení se nachází Slunce, je určeno, že dotyčná osoba, zvíře, nebo věc podléhá danému znamení. Proto pokud jste se narodili v období mezi 21. 3. až 20. 4., tak se Země nacházela v úseku cesty kolem Slunce zvaném Beran. Z pohledu ze Země se tudíž Slunce nacházelo ve znamení Berana. To znamená, že všichni zrozenci v tomto období jsou tímto znamením „poznamenáni“.

Dále se zjišťuje z pohledu Země postavení ostatních nebeských těles a dalších kosmických vlivů. Každý vliv dává subjektu, na který působí, určité vlastnosti. Některé vlivy působí ve shodě, jiné proti sobě, tím pádem se některé vlivy posilují a jiné oslabují. Představte si, že sedíte na saních, ale každý pes tyto sáně táhne jiným směrem. Záleží pak na síle jednotlivých psů a směru, jakým jednotliví psi táhnou (vektorové skládání sil), aby se sáně s vámi pohnuly k nějaké vlastnosti či dispozici. Astrologie tyto sily zaškatulkovala a určila jejich intenzitu.  Dnešní manager by řekl, že byl vytvořen katalog těchto sil včetně uvedení jejich parametrů. Proto Astrologie zejména zkoumá:

  1. Postavení nebeských těles a jiných vlivů v jednotlivých znameních. Další vlivy jsou zastoupeny například: dómy, dračí hlavou a ocasem,  bodem štěstí apod.
  2. Úhly, které mezi sebou jednotlivé síly svírají (aspekty) (Vzpomeňte si na psy táhnoucí saně každý jiným směrem. Je třeba vypočítat, jakym směrem se saně pohnou, proto se astrologie zabývá těmito úhly.) Úhel:

a)      0 o (konjukce) – sčítají se jak kladné tak záporné vlivy

b)     60 a 120 o (sextil a trigon) – posilují se kladné vlivy

c)      90 o (kvadratura) – posiluje se záporný vliv

d)     180 o  (opozice) – vlivy si odporují

 

Samozřejmě je zde určitá tolerance ve stupních, jež je stanovena podle síly dotyčného vlivu, tj. nemusí dva vlivy spolu svírat přesně například 60 o, aby se objevil aspekt (efekt) sextilu.

Pokud je Vám dán vliv, který se Vám nelíbí, můžete jej oslabit, nebo naopak jiný vliv posílit nakloněním se na saních, tj. že budete například konzumovat poživatiny příslušné danému vlivu, který posilujete a naopak. Můžete se také obklopit určitými nerosty, naplnit prostor určitou vůní, dýchat jednou z nosních dírek. To vše může některého psa posílit, nebo naopak jiného oslabit, a vy tak ovlivníte výsledný pohyb saní, tj. pozměníte působení vesmíru v konkrétním prostoru a případu.

Jsou dva základní typy horoskopů, které se sestavují:

  1. Horoskop zrození – sestavuje se ke dni a hodině narození
  2. Horoskop tranzitní – sestavuje se k datu v budoucnosti

Sestavuje-li astrolog horoskop, musí:

  1. Znát postavení nebeských těles v den, na který se horoskop sestavuje. To může:

a)     Vypočítat – výpočty prováděli zejména starověcí astrologové v dobách, kdy byla Astronomie součást Astrologie.

b)     Vyhledat v Astronomických tabulkách

  1. Vypočítat dle hodiny narození hranice dómů (úhlové výseče dráhy kolem Slunce), popřípadě i ostatní vlivy, jakými jsou například dračí hlava a ocas, bod štěstí apod.
  2. Zakreslit získané údaje do šifrovacího kotouče (zvěrokruh) – tento krok je nutný pro lepší orientaci astrologa i jeho klienta.
  3. Výklad – předcházející body se vesměs dotýkaly matematiky. Nyní následuje umění výkladu. A to je to, co oficiální vědu tak dráždí. Výklad je transformace vlivu na konkrétní případ. Například posilující aspekt Venuše a Marsu lze interpretovat v případe muže jako schopnost dobývání ženských srdcí. Pokud by Mars svíral další posilující aspekt s jiným vlivem, byl by to „lamač“ ženských srdcí. Aspekty Venuše s jinými vlivy zase prozradí něco o sexuálních choutkách dotyčného atd.

Lunární astrologie je doma ve východních kulturách, zejména pak v Číně. Lunární astrologie používá zvířata coby znamení, například had, opice buvol apod. Ohlíží se mimo jiné na i na rok zrodu a u svých znamení ještě specifikuje vlastnosti spjaté s elementy živlů (oheň, vzduch, voda, země a specializací východních filosofií je ještě kov). Dnes žijeme v globalizovaném světě, proto se vyskytuje i globální astrologie, kterou je spojení Solární a Lunární astrologie.

I Solární astrologie dělí jednotlivá znamení do skupin dle živlů (oheň, vzduch, voda, země). Protože je živlů čtvero a znamení dvanáct, patří do každé skupiny tři znamení, například vodní znamení jsou: Rak, Štír a Ryby.  Z celkového výčtu je to každé čtvrté znamení. Jestliže všechna znamení zakreslíme na kruh, pak každá skupina znamení vytvoří trojúhelník vepsaný do tohoto kruhu, kdy jednotlivá znamení příslušící k jedné skupině budou tvořit vrcholy svého trojúhelníku. Potom znamení z jedné skupiny budou mezi sebou svírat úhel 120 °, což je aspekt Trigon. 

Solární astrologie také určí Váš kámen, kov, zvíře, rostlinu apod.  Tyto přiřazené komodity Vám propůjčí Váš vládce, což je planeta nacházející se ve Vašem prvním domě. To, že se někdo narodil pod vlivem nějakého znamení, neznamená, že přebírá bezezbytku vlastnosti tohoto znamení. Vzpomeňte si, že příslušné znamení určuje „jen“ Slunce (Slunce je z praktických důvodů usnadňující výpočet chápáno jako planeta, jež obíhá kokem Vás, coby středu vesmíru.) Kromě Slunce uznává astrologie ještě devět planet včetně našeho Měsíce. Tyto ostatní planety, v našem příměru psi, co táhnou sáně, mohou Slunce v daném znamení přetáhnout, nebo-li oslabit jeho vliv na dané znamení natolik, že se pak sáně pohnou jiným směrem.  Takže řídit se podle zábavných horoskopů publikovaných v časopisech určujících Vaší budoucnost podle Vašeho znamení, tedy podle postavení jedné z deseti planet, a to Slunce, je opravdu jen pro zábavu.  Mělo by to význam, pokud by se tento zábavný horoskop konfrontoval s Vaším horoskopem zrození. Pak jsou předpovědi budoucnosti až husí kůži nahánějící přesné.

Hvězdy neřídí, ale dávají určité dispozice. To znamená, že pokud bylo někomu předpovězeno, že ho v daný den přejede auto a on nevyjde na ulici – nic se nestane.  To je to, proč astrologie existuje: Aby varovala před možnými riziky a ukazovala cestu nejmenšího odporu pro splnění Vašeho přání.

Do egyptské astrologie patří i precese. Precese je kruhovitý pohyb zemské osy. Země se trochu kýve a její pomyslná prodloužená osa se tak trefuje do souhvězdí a přímo ukazuje na nějakou hvězdu. Nyní zemská osa ukazuje na Polárku. Staří Egypťané si předpověděli zánik své civilizace na dobu, kdy bude zemská osa směřovat do Polárky.  S precesí zemské osy je spojena také určitá éra. Nyní skončila éra Ryb a nastupuje éra Vodnáře. Taková to éra nastupuje 50 až 100 let. Jedna éra totiž trvá 25 920 let. V éře Ryb se zrodilo a kralovalo náboženství jménem Křesťanství. Astrologie zasahuje i do tohoto náboženství, například v podobě Mitry (pokrývka hlavy kněze při obřadu). Mitra má podobu rybí hlavy. V Babylonii si za vlády éry Berana (Skopce) nasazovali kněží beraní rohy nebo celou beraní hlavu.

Můžeme se tedy těšit, co nám přinese éra Vodnáře. Očekává se v této éře spirituální rozvoj člověka, což má přinést i rozvoj jeho schopností. Například by se měla aktivovat určitá část mozku ležící v jeho nejvyšším místě, tuším že dnes má funkci chronometru, dříve v podobě „přepotopních“ zvířat jsme tímto vnímali světlo. Aktivací této části mozku získáme schopnost vidění aury. Ale to už zasahujeme do učení vývoji lidstva, a o tom zase možná někdy příště.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář